Android Lollipop: Sweet and sticky


REVIEW REALIZAT PE UN NEXUS 5

 1. lollipopGeneralităţi
 2. Interfaţa
 3. Funcţionalitate
 4. Securitate
 5. Aplicaţii actualizate pentru Lollipop
 6. Alte noutăţi apărute în 5.0

Generalităţi

Android, cel mai popular şi mai folosit sistem de operare pe smartphone-urile apărute în ultimii 5 ani, dar poate nu şi cel mai celebru, îşi loveşte utilizatorii din plin cu o nouă versiune de soft, aceasta fiind cea mai mare schimbare de la ICS (Ice Cream Sandwich) încoace.

Google nu a schimbat tradiţia numelor atribuite sistemelor sale de operare şi îşi numeşte ultimul Android Lollipop. Acesta vine cu o interfaţă total schimbată, cu lucruri împrumutate de la interfeţele celor de la Samsung sau LG, dar şi cu originalităţi marca designerilor de succes de la gigantul american. De asemenea, pe lângă interfaţa cu utilizatorul, care este cea mai mare schimbare, Google introduce noi metode de securitate, funcţionalitate şi uşurinţă în utilizare pentru a face cât mai placută folosirea sistemului de operare.

Interfaţa

Faţă de vechiul KitKat 4.4.4, Android L vine cu o serie de noi funcţionalităţi în primul rând pe partea de aspect.  Google se foloseşte de Material design pentru a readuce la viaţă culorile, animaţiile şi umbrele noului Android Lollipop. Totul a fost construit de la 0 cu idei, funcţii şi stiluri noi de lumini şi culori care se îmbibă perfect în sistem.

Ecranul de start

Screenshot_2014-11-11-11-59-54 Screenshot_2014-12-06-20-01-18Primul lucru care ne sare în ochi este backround-ul pe care mi l-am customizat singur. În prima poză este un backround implicit din Lollipop, iar în a doua este un backround downloadat de pe zedge.net. Deci nu au legatură cu schimbarea de sistem. Însă noul Android oferă backround-uri specifice, diferite de cele din Kitkat cum ar fi fost şi normal. Dar e mai puţin important, deoarece majoritatea utilizatorilor folosesc un custom backround.

Crop3Crop4Al doilea element important este butonul de intrare în meniu care, în primul screenshot are cele 6 biluţe transparente şi restul e opac, pe când în a doua poză butonul e transparent cu 6 biluţe opace aşezate simetric.

Al-3-lea element schimbat la noul Android sunt butoanele back, home şi butonul de închidere a aplicaţiilor recent folosite. Săgeata s-a transformat într-un triunghi, căsuţa într-un cerc, iar cele 2 ferestre într-un patrat. Destul de tare, nu? Bara pe care sunt aşezate a ramas în continuare transparentă şi apare doar în unele aplicaţii şi jocuri, dar în cele mai multe ea iese din ecran lăsându-te să te bucuri de vizualizari pe întreg ecranul.

Crop1 Crop2

Închiderea aplicaţiilor recente

Screenshot_2014-11-11-12-05-57Screenshot_2014-12-06-21-07-19Stilului învechit de închidere a aplicaţiilor din Kitkat i s-a atribuit un modul 3D complet refăcut care pare să fie mai tare chiar şi decât cel de la IOS 8. Poţi să le dai swipe într-o parte aplicaţiilor sau le poţi închide cu un touch pe „X”-ul din colţul din dreapta al fiecărei ferestre. Exact ca în vechile versiuni de la Google Chrome. Când am văzut modulul în BETA parea genial. Şi se pare că nu a dezamagit!

Bara de notificări swipe

Screenshot_2014-12-06-20-01-01 Screenshot_2014-11-06-10-49-12Şi aici a avut loc o schimbare radicală de look, material design-ul spunându-si încă odată cuvantul. Acel negru strident şi trist a dispărut, el fiind înlocuit de un gri foarte soft şi plăcut vederii. Icon-urile au fost rearanjate în bara de notificari.

O chestie care eu o aşteptam de mult a fost în sfârşit introdusă în Lollipop: nu mai e nevoie să ţin apăsat cu degetul ca să îmi deschid wifi-ul sau bluetooth-ul cum era în Kitkat, aici e nevoie doar de un singur click. Pe vechiul sistem un click pe pictograma cu wifi mă ducea în meniul wifi din setări de unde îl activam şi mi se părea o cursă mult prea lungă pentru un lucru atât de simplu.

A fost introdus în sfârşit şi blocarea orientării ecranului în bara de notificări, o funcţie pe care mulţi o folosesc extrem de des, dar care nu era accesibilă decât dacă intram în setări.

Meniul de apelare

Screenshot_2014-11-11-12-06-261Screenshot_2014-12-06-20-02-48La meniul de apelare s-a umblat mai puţin la design, scheletul rămânând cam acelaşi. Iconurile persoanelor de contact sau micşorat şi au devenit circulare din pătrate, iar bara de sus a primit funcţia de search şi o culoare albastru mai deschis.
Spre deosibire de 4.4.4, in 5.0 bara albastra se extinde mai sus pe rândul cu iconiţele de la ceas, baterie şi semnal, chestie destul de interesantă adaugată în plus.

Screenshot_2014-12-06-20-02-44Screenshot_2014-11-11-12-06-202Pe lângă iconiţe, în colţul din dreapta jos a apărut şi butonul care îţi deschide fereastra de apelare.
La apelarea rapidă au aparut doar câteva mici modificari, vechea bară de intrare în apelare numar şi jurnal apeluri a dispărut, iar iconurile contactelor recente sunt lipite între ele.

 

 

Setările

Screenshot_2014-11-06-10-48-34 Screenshot_2014-12-06-20-02-23Ca şi în cazul altor elemente, material design-ul şi-a lasat o urmă şi asupra meniului Setări. Au fost aplicate culorile caracteristice, o combinaţie de un verde cald cu un alb plăcut la vedere. Tot negrul vechi din 4.4.4 a fost şters şi înlocuit cu culori vii sau vioaie. Iconiţele au fost si ele retuşate după cum se observa, acum arătând mai… bine 🙂

 

Notificările de pe ecranul de blocare

Screenshot_2014-12-07-20-22-32

Aici apare un element nou. Apelurile pierdute, mesajele primite şi alte notificări ale aplicaţiilor instalate apar în ecranul de blocare sub forma unor dreptunghiuri. Le poţi da swipe ca să dispară sau dublu click pe ele pentru a le accesa. Muzica poate fi şi ea controlată din ecranul de blocare, exact ca la IOS 8. În colţul din stânga a apărut un buton care cu un swipe spre dreapta al ecranului de blocare te va introduce direct în meniul de apelare rapidă. Spre deosebire de vechea tehnică , în Android 5.0 vei debloca telefonul cu un swipe de sus în jos a ecranului. Totul a fost bine structurat sub mai multe layere.

Funcţionalitate

Funcţionalitatea noului sistem de operare Android L se bazează exclusiv pe platforma ART. Ce înseamna asta şi cum se comportă faţă de vechea platformă Dalvik din Kitkat? Hai să vedem.

Dalvik este o platformă virtuală prezentă pe dizpozitivile cu Android până în 4.4.4 care are rolul de a optimiza rularea eficientă a aplicaţiilor pe smartphone. Fiecare din aplicaţii se bazează pe aceasta platformă care include instrucţiuni de bază şi se comportă ca o maşină virtuală. La baza ei sta un limbaj de programare foarte complex care este mai greu inteles de utilizatori basic de Android.

ART este predecesorul Dalvik care se bazează pe aceeaşi maşină virtuală, numai că îmbunăţăteşte modul în care aplicaţiile rulează în sistem din toate punctele de vedere. De aici rezultă o viteză crescută a aplicaţiilor, consumul bateriei mai scăzut şi rularea în fundal într-un mod eficient. Google spune că ART va fi eficient şi în cazul unor configuraţii de hardware mai slăbuţe, adică pe telefoane mai slabe. Noutatea vine odată cu progresul tehnologic, astfel încât ART va suporta rularea aplicaţiilor şi pe 64 biţi.

Avem mai jos prezentat cu diferenţele de scoruri dintre vechea şi noua platformă a aplicaţiilor pe Android. Observăm clar diferenţe majore mai în toate cazurile şi în toate testele efectuate cu diferite programe de benchmark.

png;base6454730204637546a0

ART a fost introdus prima dată în Android 4.4 drept un concept care era în stadiul BETA înca de atunci şi nu prezenta o eficienţă sporită. 1 an mai târziu, dezvoltatorii au reuşit să finalizeze platforma şi au introdus-o în Lollipop.

Securitate

Ca să fie pe înţelesul utilizatorilor, noul Android vine cu nişte sisteme de criptare complexe sub forma unor actualizări de securitate la cele vechi. Acest lucru se observă ceva mai greu pentru utilizatorii standard, asta în cazul în care am încerca să spargem coduri şi aplicaţii prin intermediul bug-urilor sau găurilor de securitate. Cert este că Google nu a neglijat acest capitol şi a ţinut pasul cu tendinţele de securitate la nivel mondial, astfel luându-si multe măsuri de precauţie pentru a păstra datele utilizatorilor săi în siguranţă.

Aplicaţii actualizate pentru Lollipop

Screenshot_2014-12-07-23-36-41Aplicaţiile care vin preinstalate pe Android cum ar fi Magazin Play, Music Play, Ceasul, Calculatorul, Google Keep, Jocuri Play, Cărţi Play, Gmail, Google Calendar şi multe altele au fost actualizate cu noi teme şi interfeţe pentru Material Design. În schimb, la scurt timp după lansarea actualizării pe dispozitiviele Nexus 5,6,7,9 si 10, Google  a proiectat o aplicaţie care înlocuieşte vechiul (şi monotonul după parerea mea) Hangouts cu o aplicaţie numită Google Messenger care se integrează mult mai bine cu SMS-urile şi MMS-urile între tine şi contactele din agendă. Toate au iconiţe redesenate pentru integrarea cu Material design şi aspectul şi culorile schimbate Screenshot_2014-12-07-23-35-41pentru acelaşi motiv. Eficienţa lor a crescut cu mult faţă de cele vechi, asta datorită faptului că acum rulează pe platforma ART şi au fost optimizate în mod special pentru rapiditate, eficienţă şi consum scăzut de resurse. Pe parcursul
trecerii timpului, chiar dacă acestea au dat mici rate-uri la început, defectele şi bug-urile din faza incipientă au fost în mare parte reparate, iar acum, la o lună de la lansarea
Android 5.0, pot spune că majoritatea aplicaţiilor merg destul de ok şi dau randamentul promis pe ART.
Bug-uri există într-adevăr, dar acelea sunt minore şi nu apar chiar la fiecare folosire a aplicaţiilor, dar probabil cu timpul şi acest lucru va fi fixat.

Alte noutăţi in 5.0

Economisirea bateriei

Screenshot_2014-12-14-19-13-45Cu atâtea măsuri eficiente adoptate, în ultimul sistem de operare a celor de la Google a fost introdusă o funcţie care se găsea pe majoritatea telefoanelor cu Android dar care telefoanelor Nexus le-a lipsit cu desăvârşire: funcţia de economisire a bateriei. Ea reduce luminozitatea ecranului, dezactivează câteva dintre animaţiile din mediul şi reduce drastic performanţa terminalului prin underclockarea procesorului. Funcţia poate fi folosită în 3 moduri: activată, activare automată când bateria ajunge la 15%, activare automată când bateria ajunge la 5%. Eficienţa ei este medie deoarece îngreunează performanţele telefonului, dar poate salva până la o ora jumătate de folosire în plus a telefonului. Nu merită să o ţineti activă decât dacă este neaparată nevoie.

Notificări în aplicaţii

Un apel neaşteptat nu mai trebuie de acum să îţi întrerupă treburile de zi cu zi atunci când lucrezi în anumite aplicaţii pe telefon. El va apărea deasupra ecranului sub forma unei notificări.
Screenshot_2014-12-14-19-37-43

Poţi să răspunzi, să renunţi sau pur şi simplu să dai swipe înspre lateralele ecranului. Orice ai face, va apărea în bara de notificări ca un apel nepreluat.

4 gânduri despre “Android Lollipop: Sweet and sticky

 1. Desingul setarilor seamana foarte mult cu cel a lui Sony Experia L si a tuturor gamelor de la sony. Nexus 5 a vrut sa iasa in evidenta dar dupa parerea mea nu i-a cam reusit, mie unu nu imi place acel meniu simplu de la contacte, parca mai frumos arata cel de la nokia 1100. Si iara ceva inprumutat de la sony cand telefonul ajunge la 15% baterie scade luminozitate si inchide cateva din aplicatii care considera el ca ar fi consumatoare de energie, la Samsung Galaxy S4 la 15% baterie nu te mai lasa sa aprinzi blitul la camera si nu mai merge sa modifici luminozitatea deja intra intr-un fel de hibernare tot in telefon. Dupa parerea mea un telefon care nu imi atrage atentia deloc ce imi place la el este dimensiunea 😀 . Frumos review Hetilica sa il stapanesti sanatos 😀

  Apreciază

 2. Stie cineva de ce se multiplica iconitele de pe telefon? Am ceva setat sau…google setari le am de vreo 10 ori muzica play la fel… nu stiu cum sa le sterg ca sa ramin doar cu o singura iconita in curind mi se va umple ecranul de multiplicari. ????? Ce trebuie sa fac sa scap de ele?

  Apreciază

 3. suntem fericiti ca ti l-ai „customizat” … cuvantul „personalizat” a disparut din DEX 😦 De asemenea „descarcat” a fost ucis de „downloadad”. Custom background, screenshot …ar trebui sa pui o notificare la inceputul articolului: ATENTIE, ACEST ARTICOL ESTE IN LIMBA ROMGLEZA. Multi ne stâlcim sarmana limba, in conditiile in care onorabilii de le Google se straduiesc sa se adapteze limbilor locale.

  Apreciază

Da-i tare:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.