Photoshoot: de la amator la profesionist


Cuprins

tumblr_mf6ei8Rrh71s0o8jeo1_500

 

1. M-ar atrage chestia asta, sunt curios

2. Încep să învăţ, vreau mai mult

3. Deja mă pricep, da’ n-am aparat

4. Am aparat, vreau ocazii de pozat

5. Tranziţia de la pasiune la job

6. Recomandări

7. Dicţionar foto (în construcţie)

1. M-ar atrage chestia asta, sunt curios

ganditorDacă tu consideri că ai o oarecare înclinaţie artistică şi îi poţi face faţă, atunci merită să încerci fotografia. Aceasta poate construi noi orizonturi în jurul tău, îţi conferă un mod de a te exprima liber ales, îţi poate deschide apetitul pentru călătorii şi de asemenea îţi poate aduce în prim plan mulţi oameni şi multe locuri interesante.
Deci, dacă te-ai hotărât în privinţa asta, treci la treaba. Ia un aparat, fă 2-3 cadre, încearcă, caută subiecţi, peisaje, orice. Aparatul să fie ceva micuţ, cât mai simplist, dacă se poate şi cameră foto unui telefon mobil. Vezi cum se comportă şi ce anume trebuie ajustat pentru a-ţi ieşi fotografiile clare. Fă nişte probe, învaţă să îţi încadrezi subiecţii, să nu le tai capul, sau să tai din margini sau din picioare. Nu e complicat deloc, trebuie doar sa te obişnuieşti. Rezultatul final depinde în întregime de tine.

2. Încep să învăţ, vreau mai mult

Workshop1La un moment dat îţi vei da seama ca lucrul cu care ai început nu mai e bun. Trebuie ceva cu nişte setări niţel mai avansate, nu mai e de ajuns un simplu telefon. Nu-i nimic. Continuăm cu materialul de care dispunem şi ne stabilim nişte priorităţi. Băi, am nevoie de aia, aia, aia şi aia. (Exemplu: vreau zgomot de imagine cât mai mic, vreau mai mulţi megapixeli, vreau să dispun şi de o diafragmă mare). Bun, acum e momentul să vedem dacă merită sau nu să ne cumpărăm ceva mai mare şi mai voluminos, implicit şi mai bun, dar cu ceva bănet. Fac asta ca un hobby şi o să mă ţin de el, sau e doar un moft să vadă prietenii mei ce cameră smecheră o să-mi cumpăr? Tu alegi.

3. Deja mă pricep, da’ n-am aparat

Nici o problemă. Te ajutăm noi. Încă de la început venim cu menţiunea că fotografia este unul dintre cele mai scumpe hobby-uri pe care le poate avea un tânăr. Dacă merită sau nu, fiecare îşi poate da cu părerea din propria experienţă. Rezultatele vorbesc de la sine.
Hai să începem cu analiza asupra aparatului pe care ai dori să ţi-l cumperi. Eu personal, am să ţin cont de 2 lucruri aici: bugetul de care dispui şi firma aparatului (în cazul meu Nikon sau Canon pentru că sunt cele mai titrate şi cele mai bune aparate, urmate de Pentax şi Sony, dar nu am lucrat decât foarte rar cu ele, deci nu va pot da un sfat în această privinţă).

Nikon (body-uri)

Firma japoneză are cateva aparate chiar potrivite pentru utilizatorii mai puţin experimentaţi în domeniu, care însă vor să avanseze şi să înveţe lucruri noi. Pe segmentul DSLR avem câteva body-uri interesante, cum ar fi d3000/3100/3200 sau d5000/5100/5200 sau chiar şi aparate din generaţia mai veche, d40/60/70/80. Pe segmentul compact (recomandat începătorilor cu un buget nu tocmai mare), avem câteva superzoom-uri ceva mai avansate cum ar fi P80/90/100/520 şi L100 şi L110. În rest mai orice compact ar putea fi folosit pentru a putea strânge câteva cunoştinţe de bază într-ale fotografiei şi a începe pe acest drum.

Canon (body-uri)

Pe segmentul Canon, ca şi în cazul Nikon, orice superzoom sau aparat compact se poate folosi cu uşurinţă pentru a învăţa câteva tehnici de bază în fotografie. Pentru DSLR-uri, se pot folosi atât aparate din garda veche cum ar fi 300/350/400/450/500/550d sau 20/30/40/50d cât şi cele din garda nouă cum ar fi 1000/1100d sau 100d sau chiar 60d.

Obiective

Pentru început, un fotograf amator, cel mai probabil va opta pentru un singur, maxim două obiective. Asa că în cazul ăsta vom alege un all-around, adică bun la toate (wide, tele, portret).  De preferat vom alege obiective cu aceeaşi marcă cu care este şi body-ul. De ce? Pentru că sunt firme care nu fabrica body-uri ci doar obiective, şi sunt slab titrate. Deci calitativ, aleg să-mi iau un obiectiv Nikon sau Canon bun decât un Sigma mai slăbuţ.

Ca all-around, cu un raport pret/performanţă peste medie, putem alege 18-105 pentru ambele mărci. Acesta e undeva la mijloc de segment ca ţi preţ/calitate/optică/construcţie, oscilând între clasicul 18-55 şi 16/17-85. Toate obiectivele menţionate mai sus dispun de sistemul de reducere al vibraţiilor de la Nikon sau sistemul de stabilizare al imaginii de la Canon.

Accesorii

Eu recomand pentru început un card de 8GB, o geantă micuţă în care să încapă un body, 1-2 obiective şi restul, un trepied dacă vrei sa tragi cadre nocturne, un al doilea acumulator dacă consideri că o să ai nevoie, un filtru de protecţie pentru obiectiv etc. Nu trebuie achiziţionate toate de la început, cu timpul îţi vei da seama ce şi dacă ai nevoie obligatoriu de un anumit lucru, şi nu îl cumperi doar de moft.

4. Am aparat, vreau ocazii de pozat

fotograf2Ocaziile nu vin niciodată la tine, tu te vei duce la ele. Dacă eşti dintr-un oraş mai mic, să zicem sat sau comuna, nu prea ai mari ocazii, poate evenimente prin discoteci sau săli de conferinţă, mai mult nu văd. În acest caz, putem face 2-3 şedinţe foto în orice loc care ar avea ceva de oferit în sensul artistic al cuvântului. Poate sa fie un câmp, o pădure, un colţ de bloc, orice. Ia-ţi cu tine un subiect bun, interesant şi dornic să-ţi accepte toate mofturile în materie de fotografi şi fotografiază. Poţi alege să tragi cu lumina în peisaje urbane, sau de ce nu, în cele rurale. Poţi face fotoreportaje care mai apoi le poţi posta pe net, începând să te promovezi ca fotograf. Toate aceste lucruri necesită răbdare, experienţă adunată foarte multă, şi ani de antrenament. Nu vei face asta în câteva luni, în niciun caz. Perseverenţa este totul.

În cazul în care locuieşti într-un oraş mare, ai mult mai multe oportunităţi. Sunt site-uri specializate care se ocupă cu promovarea evenimentelor de orice natură care au loc în oraşul respectiv. La cele mai multe, unde intrarea ar putea fi gratuită (festivale, concerte, baluri etc.) te poţi duce sa-ţi încerci norocul ca fotograf. La început, vei face poze în marea majoritate a cazurilor pentru tine, sau mai exact, pentru portofoliul tău personal. Chiar dacă vei face pentru vreun site sau pentru vreun ziar local, vor fi slab titrate pentru că tu eşti la început şi nu eşti profi, deci va fi un fel de muncă de voluntariat pentru tine. Dar stai! Nu te descuraja, vei aduna foarte multa experienţă, vei fotografia în fel de fel de locuri şi medii, unele mai luminoase, altele mai întunecate. Vei învăţa foarte multe lucruri, nu va fi niciodată un timp pierdut, ba din contra, îţi va folosi la maxim aceasta experienţă!

5. Tranziţia de la pasiune la job

După cel putin 5-6 ani de experienţă în domeniu, multe cărţi citite şi multe situaţii de fotografiat, poţi începe sa investeşti cu adevărat în fotografie. Dacă eşti tânăr, poţi face o facultate în domeniu, dacă ai mai mulţi ani de viaţă în spate, poţi face nişte workshop-uri de specialitate. Dacă nu ai bani nici de unele, nici de altele, e trist. Totul începe ca o afacere, trebuie cumpărat echipament, cărţi, o grămadă de chestii. Trebuie investit foarte mult, asta e poate cel mai mare dezavantaj al întregului hobby. Poţi desigur sa îl ţii la stadiul de plăcere şi să faci poze când şi când pentru propriul amuzament, dar să fim serioşi, dacă ai avea posibilităţi, de ce sa nu încerci să investeşti în propria pasiune şi poate propria meserie de viitor?

6. Recomandari

Eu vă pot recomanda nişte site-uri de unde puteţi lua nişte informaţii utile sau vă puteţi orienta în fotografia de baza şi găsiţi orice aveţi nevoie. De asemenea vă pot da şi nişte titluri de cărţi care v-ar putea forma o oarecare părere despre cum stă treaba în fotografia digitală modernă. Le aveţi mai jos pe toate pe care le ştiu.

Site-uri: – nikonisti.ro

-badorgood.com

-dpreview.com

-500px.com

-canonisti.eu

Cărţi: Introducere in fotografie; autor: Matei Bejenaru; editura: Polirom

500 de sfaturi pentru fotografiere;  autor: Foto-video in colaborare cu revista CHIP

Fotografia de natura cu aparatul foto digital; autor: Enczi Zoltan, Richard Keating; editura: Casa

101 ponturi in fotografia digitala; autor: Michael Freeman; editura: Litera International

Fotografia de calatorie; autor: Michael Freeman; editura: Litera International

Da-i tare:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.