Există un început în toate, iar eu încerc să te ajut să faci cunoştinţă cu el chiar acum. Dacă vrei să-ţi deschizi un „jurnal” online sau pur şi simplu vrei să scrii pentru publicul larg, e clar că tot ce ai nevoie este un blog personal. Aici începe drumul către succes. Noi am învăţat singuri cum stă treaba defapt pe platformele de blogging, ce trebuie să faci, cum trebuie să scrii să fi citit şi unde anume trebuie să intri şi să te promovezi ca lumea să afle de talentul tău. Acum a venit rândul să învăţăm sau dacă nu, să ajutam şi pe alţii să-şi etaleze cunoştinţele în materie de scris în faţa viitorilor cititori. Pas cum pas, am făcut acest, să-i zic, tutorial, care vă va ajuta foarte mult pe viitor (zic eu) să aveţi o ascensiune mai uşoară poate decât am avut noi la rândul nostru.
1. Ce înseamnă termenul „blog” defapt?
Conform Wikipedia, un blog (cuvânt provenit de la expresia engleză web log = jurnal pe Internet) este o publicație web (un text scris) care conține articole periodice sau și actualizate neîntrerupt ce au de obicei un caracter personal. Ca regulă, actualizarea blog-urilor constă în adăugiri de texte noi, asemenea unui jurnal, toate contribuțiile fiind afișate în ordine cronologică inversă (cele mai noi apar imediat, sus, la vedere). Acest gen de publicații web sunt în principiu accesibile publicului larg.
2. Alegerea platformei
Acum e momentul să intri online, adică să cauţi pe Google nişte informaţii despre principalele platforme de blogging accesibile publicului larg. Sunt zeci de astfel de platforme, dar topul mondial este dominat de WordPress şi Blogger (care aparţine de Google). Evident, după preferinţele fiecăruia se poate alege. Vorbesc de aceste două platforme pentru că or mai fi şi altele (Joomla, tryGhost, etc.) dar în principiu, majoritatea bloggerilor şi cei mai de succes le-au ales pe cele mai populare şi mai uşor de folosit, respectiv Blogger şi WordPress (sau şi-au făcut un site cu domeniu propriu, ceea ce tot blog se numeşte). Şi eu am facut la fel.
3. Customizarea blogului
Totul începe cu crearea unui cont. Îţi alegi un nume pentru blogul tău, te semnezi cu adresa de email şi blogul e gata creeat. La început nu e mare lucru, blogului tău i se atribuie o tema default, are 2 pagini, „Home” şi „About me” şi nimic în plus. De-aici eşti în control total. Îi pui o imagine pe backround, îi stabileşti numele şi deviza care să reprezinte blogul, îi alegi o tema nouă, adaugi nişte widget-uri dacă platforma îţi permite. Generic, te-apuci sa îl customizezi.
4. Primul articol
Majoritatea blogger-ilor nu ştiu cu ce să înceapă. Trebuie sa fie ceva simplu, de bun venit. Puteţi să spuneţi ceva despre voi, despre fatpul că v-aţi deschis blog, şi că vreţi să mergeţi cât mai departe pe acest drum. O mică descriere n-ar strica, nişte urări de bine. Orice ar putea anunţa un început grandios e bine venit. Ăsta e primul meu articol pe blog, puteţi să-l luaţi drept exemplu.
5. Crearea unei pagini de facebook a blogului
După ce ai creeat blogul, poţi creea o pagina de facebook unde îţi vei distribui toate articolele şi paginile blogului, cu ajutorul căreia te vrei promova în imensa reţea de socializare. Poţi invita prietenii să-ţi dea like la pagină şi să-ţi distribuie, dacaă le-a placut, unele dintre articole.
6. Înscrierea în comunităţile de bloggeri
E cel mai simplu mod de a intra în contact cu alţi bloggeri. Îţi faci cont, îţi legi contul de blogul tău printr-un hyperlink, şi îţi postezi articolele pe peretele site-ului. Întâlneşti oameni noi, legi prietenii, chestii de genul. Scurt şi la obiect.
7. Blogroll
Blogroll-ul constituie o lista de linkuri cu legături catre alte bloguri asemanatoare blogului tău. Poate conţine 1 sau mai multe linkuri, titlul blogului şi linkul către respectiva pagina. Rolul său este strict publicitar, adică bloggerii îşi fac publicitate între ei prin intermediul blogroll-urilor.
8. Sunt bun, da’ nu mă ştie nimeni
Majoritatea bloggerilor se confruntă cu problema asta. Nu îi ajută nimeni să se promoveze, primesc simple like-uri în loc de comentarii, apriecieri sau share-uri în blogosferă şi pe reţelele de socializare. De-asta vin în ajutorul vostru şi vă dau vreo 30 de grupuri pe facebook unde vă puteţi posta articolele de pe blog direct acolo, lumea urmând să vă acceseze link-urile:
Blog Blog Blooog
Arta de a scrie
Blogger
Arta nu musca
Blogger Magazin
Scriitorii de azi ( prietenii mei (
Ne citim!
Grupul bloggerilor din Romania
Arta, poezie si muzica
CONDICA BLOGOSFEREI
Expozitii, muzee, bloguri, scriitori, carti, filme, fotografii!!!
Cercul blogurilor:)!
Bloggeri de top
Scriitori anonimi in tara lor
Blogosfera Romaneasca
Doar articole interesante
Blog Magazine
Republica BlogosFERIA
toateblogurile.ro (grup)
Revista blogurilor
Promoveazati blogul
Bloggeri misto
Blogo-ganduri
Bloguri cu personalitate
Blogoteca
Z – listerii
Blogoteca
Toti bloggeri din Romania
RO Bloguri
Bloggeri din Bucuresti
Si eu am blog
Comunitatea Bloggerilor din Romania
9. Alte menţiuni
Ce se mai poate spune? Eşti blogger cu normă întreagă acum, trebuie să te pui serios pe treabă, să livrezi oamenilor materialul mult aşteptat. Spune-le tuturor prietenilor tăi că ţi-ai deschis blog, să afle, să intre, să citească, să te descopere. Ai grija întotdeauna de pagina „About me” sau „Despre mine”. Scrie ceva simplu, pe înţelesul tuturor, descrie-te în 2-3 cuvinte. Construieşte-ţi blogul în aşa maniera încât să fie uşor de accesat, plăcut privirii şi mai ales plăcut cititului şi astfel cititorii vor reveni cu siguranţă la tine pe site.
Eu te salut, şi mă bucur într-un fel că poate te-am ghidat uşor uşor să-ţi deschizi şi tu un blog cum am făcut şi eu şi mulţi alţi scriitori talentaţi şi nu numai. Pot să-mi laşi link-ul blogului tău într-un comentariu, să mai umplu şi eu spaţiile goale rămase în blogroll-ul meu, şi astfel ne putem ajuta reciproc încă de la început. Mult succes!
Multam de grupuri, am gasit cateva pe care nu le stiam! Totusi e pacat ca prin multe din ele se ‘invart’ aceiasi oameni.
ApreciazăApreciază
Cu plăcere
ApreciazăApreciază
Foarte util si bine structurat…intradevar un ghid pentru un viitor blogger!
ApreciazăApreciază
Alex se ocupă fix de strucutură și nu sunt chestii luate de pe google, ghidul este scris de el din propria experiență a noastră, am pornit de la puțini vizitatori .. și ușor am urcat în sondaje.
ApreciazăApreciază
http://www.racoltapetru6.wordpress.com
ApreciazăApreciază
Buna ziua. V-am bagat la blogroll, multumesc 😉
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Interesant si educativ articolul dumneavoastra! Este de preferat sa gasestiarticole autentice si unice. Ca tot mentionam de unicitate, pentru cei interesati, am descoperit o pagina web cu articole generale – imbracaminte, pastile de slabit, laptopuri, tablete, telefoane, electronice si o multitudine de alte obiecte la preturi foarte mici, dar de o calitate buna.Ce este de retinut pe acest blog este faptul ca aduna la un loc toate reducerile din magazinele online de pe piata, chiar si cele ale unor branduri renumite. http://www.bazargorj.ro
ApreciazăApreciază
I enjoy your website put up. Keep publishing far more useful information, we all appreciate it!
ApreciazăApreciază
What’s up, I want to subscribe for this blog to take hottest updates, thus where can i do it please help out.
ApreciazăApreciază
Nu m-ati ajutat de loc multumesc
ApreciazăApreciază
:))) adica?
ApreciazăApreciază
a fost un articol foarte folositor. adică… clar si concis! multumesc! chiar m-a ajutata! 🙂
ApreciazăApreciază
ma bucur ca v-am fost de un real folos ^_^
ApreciazăApreciază
Exact ce cautam! Multumesc frumos
http://adasitar.wordpress.com/
ApreciazăApreciază
cu placere ^^
ApreciazăApreciază
Foarte util, multumim!
ApreciazăApreciază
🙂
ApreciazăApreciază
multumiri …sunt incepator
ApreciazăApreciază
cu placere. Bafta in continuare
ApreciazăApreciază
I’m curious to find out what blog platform you’re utilizing?
I’m having some small security problems with my latest site and I’d like to find something more risk-free.
Do you have any solutions?
ApreciazăApreciază
Foarte util acest tutorial. Fiind la inceput de drum am incercat cateva metode oferite de tine, chiar si inscrierea in grupurile sus numite. Mersi.
http://chocolover.ro/
ApreciazăApreciază
multumesc, te voi adauga la blogroll :D, ma bucur ca te-a ajutat ghidul
ApreciazăApreciază
Multumesc mult! Mi-ai fost de folos.
http://smartupgrade.wordpress.com/
ApreciazăApreciază
http://cu*********.ro/*****************************/- fara spam/reclame etc 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am și eu blog 😀
https://marinbodrug.wordpress.com/
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Perfect. Facem schimb de linkuri? 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
https://elenab5blog.wordpress.com/ 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
sunt un neofit,,,,vreua s-nvatz
ApreciazăApreciază
http://mada25blog.blogspot.ro/ 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
te punem la blogroll 🙂 mersi
ApreciazăApreciază
Multumesc pentru sfaturi 🙂 https://pinklensessite.wordpress.com/
ApreciazăApreciat de 1 persoană
pe mine ma intereseaza efectiv cum introduc o lista de linkuri la Blogroll, nu ma descurc
ApreciazăApreciază
Sfaturile sunt foarte bune ! Am aplicat cateva dintre ele ! Multumesc pentru ajutor !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu drag!
ApreciazăApreciază
De ceva vreme sunt in cautare de astfel de sfaturi. Acesta este singurul articol despre care pot spune ca mi-a oferit niste sfaturi concrete, fața de alte articole ale altor bloggeri din care nu am inteles nimic. Abia astept sa le aplic.. Inainte aveam unul in WordPress, acum am unul in Blogger. Blogul meu e abia la inceput, deci nu e cine stie ce de capul lui, încă.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Las’ ca e timp. La fel eram si noi. Mult succes in continuare, ma bucur c-am fost de ajutor!
ApreciazăApreciază
Un articol foarte interesant. Multumesc frumos pentru aceste sfaturi
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu mare drag!
ApreciazăApreciază
Buna , in primul rand felicitari pentru articol chiar este folositor , in al doilea rand vreau sa va spun ( parerea mea)ca unii oameni cauta numai articole cu titluri gen SOC , INCREDIBIL etc, si nu mai dau inportanta si altor persoane care au un alt mod de exprimare cand vine vorba de un titlu sau articol . Sunt nou pe acesta nisa si nu stiu prea multe , poate gresesc poate nu asta doar in timp voi afla… din nefericire am in medie 15-20 vizitatori pe zi asa tinand cont ca am blog-ul de aproape doua luni , la inceput am publicat stiri si toate prostiile a mers cat de cat bine aveam peste 30 de vizitatori pe zi si asta doar in prima luna , dupa un anumit timp am realizat ca nu e bine ce fac si am modificat blog-ul am sters si articolele care nu ma reprezentau sau nu aveau un subiect atat de bun pe cat credeam si inca cred , sper ca aceasta modificare sa imi fie de ajutor , mai jos am sa va las un link cu adresa blogu-lui poate ma puteti ajuta cu niste sfaturi sau idei care ma pot ajuta mai mult , v-as fi recunoscator .Multumesc si va doresc o zi placuta !
https://www.zedy.eu/
ApreciazăApreciază
Hai sa traiesti pustiule! Da, is destule articole de genul, iar fenomenul sper ca se va combate in viitor. Eu personal mizez pe crearea de content de calitate si nu neaparat pe statistici sau vizitatori unici. Bafta in continuare!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Superrr informativ !ma bucur ca am gasit acest articol chiar o sa tin cont de multe lucruri !
ApreciazăApreciază
Am încercat să-mi fac un blogg dar nu l-am finalizat căci instrucțiunile sunt în engleză iar eu sunt la un nivel mediu și nu le-am înțeles termenii mai tehnici.Dacă poți,te rog,recomandă-mi ceva în română?Mulțumesc. (Adevărul e că eu am doar telefon,nu leptop sau calculator)
ApreciazăApreciază